În lumea sistemului de operare Windows Phone, Nokia Lumia 1520 este smartphone-ul de referință, deoarece vine cu cele mai avansate specificații tehnice. Este, totodată, primul phablet (telefon-tabletă) cu Windows Phone și primul phablet din oferta Nokia.
Din start, modelul „intimidează” prin dimensiunile generoase. Ecranul este uriaș, cu o diagonală de 6 inci (15,24 cm), iar telefonul cântărește 209 grame. Oricât de mari ai avea mâinile și oricât de lungi ți-ar fi degetele, tot te simți mic atunci când iei prima dată în mână acest phablet. Tocmai de aceea, Lumia 1520 nu este un smartphone potrivit pentru toată lumea. Nokia știe acest lucru și pregătește o versiune mini, Lumia 1520V, cu ecran mai mic (posibil de 4,3 inci), dar care va păstra în mare parte restul specificațiilor.
Deși se știe că terminalele Lumia sunt foarte rezistente la șocuri, trebuie să fiți atenți ca telefonul să nu vă scape din mână. O cădere pe o suprafață dură, precum cimentul sau gresia, nu va rămâne fără urme pe carcasă sau ecran, din cauza greutății terminalului.
Terminalul testat ne-a fost pus la dispoziție de magazinul online evoMAG.ro.
DESIGN. Așa cum ne-am obișnuit la modelele de vârf Lumia, calitatea construcției este aproape ireproșabilă. Carcasa este relizată din policarbonat, un material rezistent la zgârieturi și șocuri, iar ecranul este acoperit cu sticlă Gorilla 2. Ar fi fost mai binevenită sticla Gorilla Glass 3, mai rezistentă, mai ales că Nokia a introdus această protecție pe modelul Lumia 1020.
Carcasa nu poate fi deschisă, astfel că utilizatorul nu are acces la baterie. Cartela, care este nano-SIM, se introduce în slotul acoperit de pe marginea din stânga-sus a terminalului. Lăcașul se deschide cu ajutorul unui mic ac care vine în cutia telefonului. Lângă slotul cartelei se află cel pentru cardul microSD.
Lumia 1520 pare un monolit. Îmbinarea dintre ecran și carcasă este atât de bine făcută încât aproape că nu simți trecerea de la ecran la carcasă atunci când treci degetul. Lumia 1520 are butonul de pornire/oprire așezat partea dreaptă, în zona mijloc-sus, intre cel de volum și cel al camerei.
O problemă o poate reprezinta modeul în care a fost gândit difuzorul, așezat pe partea din spate, jos. „Grila” acestuia este realizată din mici găuri făcute în carcasă. Utilizatorii de Lumia 920, care are un design similar, știu că aceste găuri se umplu ușor cu mizerie, fapt care afectează calitatea sunetului difuzorului. Astfel, trebuie curățate periodic cu un ac sau cu o sârmă subțire. Găurile de la grila difuzorului de pe Lumia 1520 sunt la fel de mici ca cele de pe Lumia 920. Astfel, cu problema găurilor înfundate va apărea și la acest model.
O altă problemă o reprezintă faptul că butoanele fizice din lateral (volum, on/off și cel pentru cameră) ies foarte puțin în relief, iar apăsarea lor este aproape insesizabilă. Mă tem că, în timp, când resortul care le împinge se va uza, nu vor mai prelua comenzile cu ușurință deoarece carcasa nu va permite apăsarea lor mai fermă.
În ceea ce privește personalizarea, utilizatorii pot alege între patru culori ale carcasei: alb, negru, roșu și galben.
ECRANUL. Este un IPS LCD de foarte bună calitate, care oferă imagini strălucitoare și vii. Avantajul LCD-ului este că oferă o acuratețe mare a culorilor și are o durată de viață lungă. În plus, tehnologia IPS redă foarte bine imaginile HD și oferă unghiuri de vizualizare mai largi. Ecranele LCD au însă o problemă: nu pot afișa „negrul cel mai negru”, din cauza panoului din spate care iluminează tot timpul pixelii. Lumia 1520 dispune, însă, de tehnologia proprietară ClearBack de la Nokia care face culoare neagră „cu adevărat neagră”, astfel că această problemă este eliminată.
Ecranul are o rezoluție de 1.080×1.920 pixeli și o densitate de 367 ppi. Lumia 1520 are aceeași rezoluția ca Galaxy Note 3, însă o densitate a pixelilor mai mică, deoarece ecranul de pe modelul concurent de la Samsung este de 5,7 inci.
Trebuie precizat și faptul că ecranul este atât de sensibil încât poate fi folosit și cu mănuși.
CAMERA. Camera principală, de 20 megapixeli este una dintre cele mai puternice existente pe piață. Dispune de stabilizare optică a imaginii și de dual-LED Flash. Camera permite înregistrarea de conținut video Full HD (1080p@30fps) și dipune de stabilizare video. Camera secundară, de 1,2 megapixeli, pentru apeluri video (și „selfieuri”), permite înregistrarea de conținut video la calitate HD Ready (720p@30fps).
Pe terminal vine preinstalată aplicația Nokia Camera, care poate fi utilizată în mod automat, dar și în mod manual. Pentru cei care doresc să realizeze imagini deosebite, modul manual oferă comenzi pentru expunere, timp de expunere, ISO, nivel de alb și focalizare. De asemenea, este disponibilă secvența inteligentă, care realizează rapid o serie de fotografii care pot fi combinate în moduri diferite. Poate fi accentuată mișcarea, eliminate obiectele în mișcare sau arătată acțiunea utilizând un efect stroboscopic. De asemenea, pot fi schimbate fețele în fotografiile de grup, astfel încât toată lumea să apară cu ochii deschiși.
Mai mult, prin Nokia Camera sunt stocate versiunile originale ale fotografiilor, astfel încât poate fi folosit zoomul, reîncadrate și editate fotografiile la mult timp după ce acestea au fost realizate. În concluzie aici, combinația hardware/software pe partea de cameră este extraordinară la acest model.
Am făcut câteva poze comparative: Lumia 1520 vs. Lumia 920, ambele cu setările implicite ale camerei. Lumia 1520 oferă o fidelitate mai mare a culorilor. 920 (8 MP) este deja un model vechi, însă comparația ne ajută să vedem cum au evoluat camerele de pe dispozitivele Lumia.
Focus pe obiect (lumină naturală) – Lumia 1520
Focus pe obiect (lumină naturală) – Lumia 920
Jucărie (lumina naturală) – Lumia 1520
Jucărie (lumină naturală) – Lumia 920
Jucărie (lumina artificială, neon galben) – Lumia 1520
Jucărie (lumina artificială, neon galben) – Lumia 920
SISTEMUL DE OPERARE. Windows Phone 8 este un sistem de operare stabil și fluid. Șansele ca telefonul să înghețe sau să dea erori neașteptate sunt destul de mici. Platforma dezvoltată de Microsoft este simplu de utilizat și setat. Poți face sistemul să arate cum vrei și să facă ce vrei în mai puțin de zece minute. Opțiunile sunt destul de clare.
Telefonul testat a funcționat fără cusur. Nu a dat erori, viteza de navigare pe internet a fost excelentă, atât în rețeaua mobilă cât și în Wi-Fi, la fel și timpii de răspuns ai sistemului de operare. Asta pentru că Lumia 1520 are procesor quad-core Snapdragon 800 de 2,2 GHz și 2 GB memorie RAM.
La fel ca și celelalte modele Lumia, 1520 are un semnal excelent, atât în rețea, cât și în Wi-Fi, chiar și în zonele în care alte smartphone-uri au probleme. Vorbesc aici de subsoluri, metrou, munte ș.a.
Telefonul vine cu actualizarea Lumia Black preinstalată. Aceasta aduce funcția Glance Screen 2.0, prin care elefonul va afișa pe ecranul glance mai multe informații (mesaje, e-mail, calendar), pe lângă ceas, precum și aplicațiile: Nokia Refocus (le permite utilizatorilor să realizeze mai întâi fotografia și să aleagă mai târziu obiectul pe care doresc să îl focalizeze), App Folder (permite crearea de directoare cu scurtături de aplicații pe ecranul principal) și Nokia Storyteller (o aplicație dezvoltată de Nokia care introduce o nouă modalitate de a organiza și reda imaginile și conținutul video ca o poveste pe o hartă).
Glance Screen
De asemenea, Black dispune de noi algoritmi pentru cameră. Potrivit Nokia, actualizarea va îmbunătăți calitatea imaginilor realizate cu terminalele Nokia Lumia.
Am sesizat că după actualizare a fost rezolvată și problema supraîncălzirii telefoanelor Nokia atunci când rulau jocuri sau alte aplicații care necesitau putere de procesare mare.
Un minus pentru Windows Phone 8 este acela că nu dispune de optimizare completă pentru ecrane mari. De exemplu, lipsește suportul pentru stylus. De asemenea, este enervant faptul că nu poate fi setat ca implicit alt browser în afară de Internet Explorer. Astfel, link-urile apăsate în orice aplicație se vor deschide automat în IE.
BATERIA. În regim de utilizare normală (e-mail, navigare pe internet, puțin YouTube, câteva poze, muzică) bateria ține fără probleme o zi, în ciuda ecranului mare și a procesorului puternic. Dacă telefonul este setat în așa fel încât să consume mai puțină energie (luminozitatea ecranului redusă, oprite sarcinile din fundal și stopate animațiile), autonomia sare peste o zi fără probleme.
RECOMADĂRI DE APLICAȚII:
SkyDrive. Este un serviciu de sincronizare de fișiere între diferite platforme. Versiunea pentru WP este foarte adânc integrată în sistemul de operare. SkyDrive poate fi folosit pentru stocarea de imagini, e-book-uri, documente, mici programe, muzică și înregistrări video. Un program similar disponibil pentru Windows Phone este Box.
UC Browser. Este unul din cele mai populare și complete browsere disponibile pentru Windows Phone. Este rapid, ofera mod de navigare incognito, un download manager si vizualizare full screen a paginilor.
Evernote. Este cel mai popular serviciu de notițe din lume.
Wikipedia (by Rudy Huyn). Este cea mai populară și mai bogată în funcții aplicație de Wikipedia existentă în Windows Phone Store.
Citește continuarea pe Go4it >>>